Karácsonyi finomság és játék, nagy hygge-faktorral: a risalamande

A dánok megőrülnek a karácsonyért. Kis túlzással novembertől januárig tart a julefrokostok időszaka. Ez nem egyszerűen karácsonyi kajálást jelent, hanem jelentős a hygge-faktor is: együtt lenni, együtt lenni, együtt inni, bizony, és együtt játszani. Ez mind mind fontos ilyenkor.

Egy dán julefrokost elengedhetetlen része a risalamande és a vele járó mandulás játék. Jöjjön a játék leírása, majd egy egyszerű recept, házibarkács magyaros megoldásokkal. Ennél szubjektívebb leírást nem hiszem, hogy tudtok olvasni a témában.

A risalamande tulajdonképpen nem más, mint egy mandulás hideg tejberizs, amihez forró bogyósgyümölcsös(speicifikáció később) öntet jár. Viszont ennek az ételnek célja van: egy karácsonyi étkezéskor, amikor elfogyott minden hering, sült disznóhús, főtt krumpli és vöröskáposzta, akkor kerül az asztalra ez a közösségépítő desszert. A feladat az, hogy az ember megtaláljon egy hántolt, egészben maradt fehér mandulát. Nehezítő faktor, hogy a tálban sok félbetört, furcsán felvágott, kisebb-nagyobb manduladarab is megbújik. Az egész mandulát nem szabad megmutatni, csak akkor, ha már üres a tál. A játék sajátos hatása, hogy az addigra felpörgött társaság ilyenkor megnyugszik, az intenzív nyammogástól és befelé figyeléstől elcsendesednek kicsik és nagyok. Végül a győztes diadalmasan felmutatja az egészben maradt mandulát (jó, nem biztos, hogy ez olyan gusztusos), és megkapja a jutalmát, a mandelgave-t. Ez az ajándék gyakran vicces, kedves, csúfondáros. A lényeg, hogy nevetni lehessen rajta, és együtt örülni a nyertessel.

ris-a-la-mande2.jpg

Jöjjön egy recept – lusta háziasszony módra

Lépések:

  1. Számold ki, hány főre szeretnéd készíteni a desszertet!
  2. Vegyél egy boltban pont ugyanennyi doboz natúr vagy vaníliás tejberizst!
  3. Dobáld bele a mandulát, és főzz hozzá gyümölcsszószt. (Leírás később, a rendes receptben.)
  4. Kész is vagy! Tálalj, és meséld el az igazi receptet! �

Az igazi recept

Sok recept elérhető a neten, angolul és dánul is. Nekem az évek tapasztalata alapján ez vált be.

Körülbelül 10-12 dkg rizst tegyél fel főni egy naaaagy fazékba, és öntsd fel vízzel úgy, hogy ellepje. Jöhet hozzá egy csipetnyi sót. Ha felforrt a víz, kevergesd meg, tedd kisebb lángra, és öntsd fel tejjel, de csak addig, hogy ellepje. Várd meg, amíg beszívja az összeset, és öntsd fel újra tejjel. Ezt folytasd addig, hogy elfogyjon egy teljes liter tej. Utána még lehet kislángon főzni, hogy a rizs teljesen megpuhuljon. Én nem szoktam fedő alatt főzni, és néha odaszokott kapni, erre figyeljetek. Amikor úgy érzed, hogy kész, lehet egy picit ízesíteni. Nagyon kevés cukrot szoktam beletenni, és hangulattól és az otthon lévő készletektől függően teszek bele vaníliát, vagy vaníliás cukrot, vagy citromhéjat, vagy narancshéjat. Ami eszembe jut.  

Ha ez megvan, meg kell várni, amíg a tejberizs (a dán szakszó a grød) kihűlik, és ha ez is megvan, akkor pihen egy éjszakát a hűtőben.

Másnap, fél órával az étkezés elkezdése előtt ki kell venni a hűtőből. Bele kell keverni a mandulát, és egy doboz habtejszínt, nagyobb fajtát, felverve. A mandula beletevése különben külön művészet. Én szoktam sima szeletelt verziót beletenni, meg daraboltat, meg szoktam olyat is, hogy egy maréknyit én magam darabolok fel félbe, negyedbe, amorf alakba. A lényeg, hogy hántolt mandula legyen. Néha az ember szembesül kihívásokkal, például nincs hántolt mandula. Ilyenkor be kell áztatni a héjas mandulát langyos vízbe vagy tejbe, és meg kell kérni a közelben lévő 10 év körüli gyermeket, hogy pucolja meg őket. A legextrémebb eset, amikor például ilyen mandulát sem találsz a Balaton-parton, de estére 20 főre ígértél risallemande-t. Ilyenkor a badacsonyi vurtsliban vásárolt csokimázas mandula is megteszi, csak a 10 év körüli gyereknek több munkája lesz.

Ha jó a drámai érzéked, akkor az egész mandulát a közönség szeme láttára helyezed be a tejberizsbe, és látványosan elkevered.

Hátra van még a kirsebærsovs, amit én bogyósgyümölcsből készült szósznak neveztem az előbb. Magyarországon legegyszerűbb úgy elkészíteni, hogy veszel egy meggybefőttet (lehetőleg olyat, amit a nagyi tett el), és az üveg teljes tartalmát felforralod. Ízlés szerint tehetsz bele cukrot (amit az én nagymamám csinált, abba nem kellett volna). Pont a szósz cukortartalma miatt nem szoktam igazán cukrozni a tejberizst. Amikor felforrt a szósz, akkor jön még bele 1-2 kanál keményítő. Elkevered, és már kész is! Volt olyan év, amikor mirelit erdei gyümölcs volt az alap, ez minden bizonnyal szentségtörés, de a vendégek között nem volt dán, és egy csepp maradt a reform risalamande-ból, szóval a cél szentesíti az eszközt.

A tálalás pofonegyszerű: kis tálkába kerül a hideg tejberizs, rá a forró gyümölcsszósz. Ennyi. Jó étvágyat, jó játékot!

risalamande.jpg

Hozzávalók 6 főre:

  • 10-12 dkg rizs
  • 1-2 dl víz
  • 1 liter tej
  • 1 doboz habtejszín
  • meggybefőtt
  • 1-2 kanál keményítő
  • cukor, de maximum és összesen 10 dkg
  • mandula változatos formában
  • ízlés szerint fűszerek: vanília, citromhéj, narancshéj

A képek forrása: első és második

Tetszett a recept! Próbáld ki! Te máshogyan készíted? Biztosan finom! Írd le a receptet kommentben! 

Olvasnál még ilyet? Olvasd el a pebernødder receptjét, vagy kövesd az Ezek a dánok! Facebook-oldalát!