Dán babonák egy szerencsétlennek mondott napon

Péntek tizenharmadika margójára

Péntek 13-a van, Dániában is szerencsétlen napot jelent ez. Általában úgy tartják, hogy nem érdemes semmibe belekezdeni pénteken, mert az nem vezet sok jóra.

Vannak babonák más babonák is, amelyeket Magyarországon is ismerünk: szerencsétlenséget jelent, ha eltörik egy tükör, ha létra alatt megyünk el, vagy ha fekete macskát látunk.

Vannak hasonló babonák, némi extrával: a dánok is lekopogják a dolgokat, háromszor is, de biztos, ami biztos, azt kell mondani előtte: 7-9-13. (syv-ni-tretten). Nincs rá jó magyarázat, miért pont ezeket a számokat, nyilván a számmisztikához van köze. De a leesett sütemény (lásd kenyér a vajas felével) is rosszat jelent: nem megy férjhez, aki ilyen ügyetlen volt. Hajadonok és a tizenharmadikai estében lopakodó szinglihordák, vigyázzatok magatokra!

p13.JPG

Vannak persze olyan babonák is, amelyek szokatlannak tűnhetnek. Az előbb emlegetett hajadonok például reménykedhetnek, ha egy fekete-fehér varjút látnak a tenger irányából repülni: abból az irányból érkezik majd meg a jövendőbelijük. De a kiömlött só például szerencsétlenséget jelent. Úgy semlegesíthetjük, hogy a vállunk mögé vetünk egy csipetet belőle.

A legdánabb babona azonban a dán zászlóhoz, a Dannebrog-hoz kapcsolódik. Ez a zászló a mennyből származik (honnan máshonnan?), szóval balsors fogja sújtani azt, aki a földre ejtené.

dannebrog.jpg