Hadd tanuljon, aki szeretne!

Az Effy Stúdió az egyik olyan nyelviskola Budapesten, ahol dánul is lehet tanulni. Ez nincs így mindenhol, ezért a kifaggattam az iskola két vezetőjét, Bodori Annát, és a lányát, Kálmán Évát a kezdetekről és a jelenről.

Ezek a dánok: A nyelvstúdió közel 30 éve alakult, és jelenleg közel 40 nyelven lehet tanulni. Eleve is ezzel a profillal indult a tanítás?

Effy Stúdió: A Stúdióban eleinte hagyományosan és relaxos módon is angol, német, francia, spanyol, olasz és görög nyelvet tanítottak., mikor átvettük az alapítótól, Endreffy Judittól, aki Évi osztályfőnöke volt a Bajza utcai iskolában. Az ő nevéből ered a stúdió neve is. Ahogy az igények felmerültek, úgy bővítettük a kínálatunk. Manapság 38 nyelvet lehet nálunk tanulni.  

effy_kep.png

Ezek a dánok: Melyik nyelvek a legnépszerűbbek jelenleg? Van hullámzás abban, hogy milyen nyelveket választanak a tanulók?

Effy Stúdió: A legnépszerűbbek látogatottság szerint - ebben a pillanatban – az arab, a perzsa és a görög nyelv. Tavasszal még a skandináv online volt a vezér. A nyelvek iránti érdeklődés folyton változik, számunkra rejtélyes módon.
Volt olyan hullám, amikor a norvég buszsofőrök jelentős számban gazdagodtak magyar kollégákkal, akik közül sokan nálunk tanultak, így kint jelentős előnnyel indultak más kollégáikhoz képest, hiszen ők már beszélték valamelyest a nyelvet. 

Volt, amikor a tévésorozatok, illetve divatossá váló nyaralási célpontok ihletésére kezdtek nagyobb hullámban nyelvet tanulni. Az újonnan alapított iskolák természetesen befolyásolták azt, hogy hány tanuló érkezett hozzánk.

Ezek a dánok: Lehet online (skype-on) is tanulni. Jellemzően kik választják ezt a tanulási formát?

Effy Stúdió: Az online  oktatást a változó életvitelű, a vidéki vagy a már kint élő emberek választják.

Ezek a dánok: Jellemzően mekkorák a csoportok?

Effy Stúdió: Jellemzően 2, 3, 4 fős csoportok vannak nálunk, csak egy dán, egy arab és egy perzsa csoport vitte 5 főig.

Ezek a dánok: Miben emelkedik ki az Effy a budapesti nyelviskolai kínálatból? Mitől különleges?

Effy Stúdió: Szerintem rugalmasságunk és a nyelvi választék gazdagsága, főként a tanári kar színvonala adja rangunkat a palettán. Itt csak az adott nyelvet, kultúrát és az oktatást igazán szerető tanárok maradnak, sokan több, mint 10 éve. (Ezek a dánok megjegyzése: például a blog szerzője.) Mi előfordul, hogy akkor is elindítunk egy csoportot, ha nincs meg a meghirdetett létszám, és így jelenlétük anyagilag igen szerény nyereséggel jár. Hadd tanuljon, aki szeretne! Ha pedig mi nem tudjuk kielégíteni a jelentkező igényét, igyekszünk jó helyre irányítani, ahol megfelelő oktatásban részesülhet.

Ezek a dánok: Jelenleg milyen skandináv nyelvet lehet tanulni? Körülbelül hányan tanulnak ezeken a nyelveken? Lehet tudni, hogy miért választják ezeket a nyelveket?

Effy Stúdió: Legtöbben a dánt választották, kicsit kevesebben  a norvégot, ezt követi a svéd, népszerű a nem skandináv finn, és büszkék vagyunk észt csoportunkra is. Többnyire az életet odakint folytatni szándékozók tanulják ezeket a nyelveket.

Ezek a dánok: Van esetleg olyan történet, amire nagyon büszke a nyelvstúdió?

Effy Stúdió: Törökül tanuló gyengén látó növendékünknek sikerült a felsőfokú nyelvvizsga, ahogy az itt kezdőként induló arabul tanulónak is, mint ahogy egy spanyolt és egy angolt tanulónak a középfokú. A komolyan tanuló növendékeink 80-90 %-ban sikeres vizsgát tesznek.

Büszkék vagyunk volt olasztanárunkra, aki itt kezdte tanulni a nyelvet, majd évekkel később tanárként tért vissza hozzánk, Szicíliába ment férjhez és most ott tanít. Büszkék vagyunk norvégos növendékünkre, aki Norvégiában rögtön a középfokú csoportba került, lepipálva evvel a régen kintélőket. Büszkék vagyunk növendékeink sikeres állásinterjúira, nyelvi közegben magabiztosabb fellépésükre. Arra, hogy növendékeink észreveszik, sőt szóvá teszik, hogy nekünk nagyon fontos az ő sikerük.

 

Ha kedvet kaptál a tanuláshoz, nézd meg az iskola honlapját, vagy látogass el a Blaha Lujza téren lévő iskolába. (És közben jól nézd meg a gyönyörű bérházat, amiben található.) Jó tanulást kívánok!

Szívesen olvasnál még hasonlókat? Érdekel, hol és hogyan tudsz dánul tanulni Magyarországon? Jó helyen jársz, a következő hetekben további 3 interjúval készülök.

Kövesd a blog Facebook-oldalát, vagy csekkold a blog Dántanítás aloldalát több információért!