Egyedül, nyelviskolában vagy magántanárral kezdj bele egy új nyelv tanulásába?

Itt az ősz, ideális időpont arra, hogy elkezdj egy új nyelvet! Mondjuk a dánt! Vagy bármi mást. De hogyan érdemes nekiállnod? Egyedül, valamilyen kütyün? Egy nyelviskolában? Vagy magántanárnál? Jöjjön néhány megfontolásra érdemes tipp. Erősen szubjektív összeállítás, de 25 év nyelvtanulási és úgy 12 évnyi nyelvtanítási tapasztalat áll mögötte. 

Egyedül - appok, YouTube, satöbbi

Manapság már tényleg minden elérhető az interneten. Talán a Duolingo a legnépszerűbb alkalmazás mostanában. Működik gépen is és mobilon is, vagyis magaddal tudod vinni bárhová, és amíg zötykölődsz a vonaton vagy a villamoson, pont át tudsz nézni/ismételni pár leckét. Amire nagyon jó, hogy megtanítja az alapszókincset és alapvető kifejezéseket, begyakoroltatja őket írásban és szóban is, erősíti a hallásértést. Kezdőknek, újrakezdőknek kifejezetten ajánlani szoktam, sőt, a kezdő tanfolyamokon emiatt érezhetően könnyebb a szókincs elsajátítása, sokan már látható alapszókinccsel érkeznek egy tanfolyamra. Amire kevésbé jó ez az alkalmazás, az a nyelvtan tisztázása, bár a felhasználók gyakran keverednek egyes mondatok alatt párbeszédbe másokkal, és önkéntes alapon elmagyaráznak dolgokat.

A YouTube-on is számtalan videót lehet találni, ahol az adott nyelv alapjaiba kaphatunk betekintést. Vannak kiejtést segítő videók, tanulhatunk számokat, tanulhatunk kulturális szokásokról, nyelvtörőkről. Ezek a videók azonban hiába szórakoztatók, szisztematikus nyelvtanulásra magasabb szinten alkalmatlanok.

Egy újabb csoportot képeznek a kifejezetten szótanuló alkalmazások, mint például a Duolingo kistestvére, a TinyCards, a Memrise, akár a Quizlet, ahol mi hozhatunk létre kártyákat, segítve a tanulást. Néhányukhoz képet és/vagy hangot is lehet társítani. Azonban ezek az alkalmazások is inkább a gyakorlást segítik, mint az önálló tanulást. Amire én szeretem őket használni, az az éppen tanult lecke szókincsének feldolgozása, és itt tulajdonképpen mindegy is, hogy tanárként hozom létre az adott szettet, vagy a diákot kérem meg rá.

Ha belekezdenél egy új nyelv tanulásába, de bátortalan van, nyugodtan használd ezeket a neten elérhető eszközöket. Szórakoztatók, hasznosak.

Dánspecifikus infó: a blogon is találsz mindenféle jó kis alkalmazást.

Intézményes keretek között

A nyelviskolai órák jellemzően délután 5 után kezdődnek, az ember pedig 4-10 fős csoportban tanul, népszerű nyelvek esetében akár nagyobb csoportban is.

Egy tipikus, csoportos nyelvtanfolyam előnye, hogy minden területen egységesen tud fejlődni az ember: szóban és írásban, olvasásban, önálló szövegalkotásban, beszélgetésben, hallásértésben. Azonnali visszajelzést kap a tanárától, de a csoport is nagyon nagy húzóerőt tud képviselni. Az én személyes tapasztalatom az, hogy azok a csoportjaim, amelyek hosszabb időn át tanultak (minimum 6 hónap), jó kis közösségekké szerveződtek, évekkel a tanfolyam befejezése után is számon tartották egymást, kapcsolatban maradtak.

A nyelviskolákban általában minden szinten lehet tanulni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy dánból jellemzően kezdő és újrakezdő csoportok indulnak. Középfokra felkészítő tanfolyam nagyobb létszámban szinte egyáltalán nem indul, egyszerűen azért, mert nem vizsgázik egy évben annyi ember, hogy be tudjon indulni egy tanfolyam. Ezért aztán közép- és felsőfokú szinten gyakran egyéni tanfolyamok indulnak, amelyek már egészen közel állnak a magánórákhoz.

Dánspecifikus infó: Magyarországon egyetemi szintendánul csak az ELTE BTK skandinavisztika szakán lehet tanulni, középiskolában pedig a Kürt Alapítványi Gimnáziumban. De sok, jellemzően budapesti nyelviskola várja a nyelvtanulókat. Vannak olyan nyelviskolák, ahol nem csak hétköznap esti órák vannak, például a Soterban szombatonként is vannak órák, az Effy-ben kisebb csoportok is indulnak, igény szerint. Néhány helyen skype-oktatás is elérhető (Interlanguage, Effy), vagyis vidéki vagy külföldön élő tanulók is labdába rúghatnak.

Magánórák

Tulajdonképpen mindegy is, hogy nyelviskolában vagy privát jár az ember egyéni nyelvórára, ami ebben jó, az a rugalmasság és az egyénre szabott tananyag. A tanár csak hozzád alkalmazkodik, kifejezetten a te igényeidre készül fel. (Ha nem így van, keress mást!) Ennek viszont ára van, vagyis ezek az órák a legdrágábbak. A nagyon tudatos, motivált és gyakorlott nyelvtanulóknál ez a legjobb választás. Ilyenkor fontos tudatosítani, hogy a kontaktórán túl minimum ugyanannyi időt nyelvtanulásra kell szánni a sikeres tanulásért, különben a magántanár csak kidobott pénz lesz az ablakon.

Annak nem javaslom ezt a formát, aki nem tud rendszeresen időt szakítani a tanulásra, vagy aki nem tudja jól beosztani az idejét, mert ő sokkal jobban érezheti magát egy csoportban, ahol a társai támogatni és húzni tudják.

Dánspecifikus infó: sok az eszkimó és kevés a fóka. A dántanárok 99%-a Magyarországon nem abból él, hogy dánul tanít, így készülj fel arra, hogy hosszabb időbe is telhet, amíg rátalálsz a számodra legjobb tanárra. Pontosabban, hogy könnyen találtok olyan 60/90 percet, amikor mind a ketten ráértek.

Neked sikerült már tanár nélkül megtanulnod egy nyelvet? Milyen tapasztalatod van a magyarországi dántanulással kapcsolatban? Írd meg kommentben!

 

Dántanulással kapcsolatos infókért (és még sok minden másért is) kövess a Facebookon is!