Dánia gyászol - 10 tény, amit érdemes tudni a most elhunyt Henrik hercegről

1. A tüdőgyulladásban elhunyt herceg teljes neve Henri Marie Jean André de Laborde de Monzepat volt, Monzepat grófi címét örökölte. 1934-ben született Franciaországban, de életének első éveiben Francia Indokínában élt a családjával. Franciországban járt iskolába – bár két évig Hanoiban is gimnazista volt. Jogi és államtudományi tanulmányai mellett (a Sorbonne-on) kínaiul és vietnámiul is tanult. Az egyetem elvégzése után Algériában volt katona, majd a francia külügyminisztériumban és a londoni francia nagykövetségen teljesített szolgálatot.

2. Dánia hercegnője, Margit és jövendőbelije 1965-ben egy összejövetelen találkoztak Londonban, ahol a hercegnő közgazdaságtan tanult. Mindketten úgy emlékeznek vissza erre az alkalomra, hogy Margit komoly volt és visszahúzódó, amikor beszélgettek egymással. Margit arról mesél ebben a videóban, hogy ez a találkozás nem is volt annyira emlékezetes. Nem úgy, mint egy fél évvel későbbi egy skóciai esküvő, pontosabban a repülőút vissza Londonba. Az akkor 31 éves Henri randevúra hívta a dán trón örökösét. Nem tudni, hogy a békacomb- és  csigavacsora volt a hatásosabb vagy a francia férfi sármja, de tény, hogy a következő évben összeházasodtak.

henri_og_marg.jpgA királynő és Henrik 1967-ben. Forrás  

3. Az esküvőt 1967 júniusában tartották Koppenhágában. Henri megkapta a Dánia hercege címet, és új nevet is kapott. Innentől kezdve Henrik herceg lett a hivatalos neve. A házaspárnak 2 gyermeke született, Frigyes (Frederik), a koronaherceg és Joachim.

eskuvo.jpg

Az esküvő Forrás

4. Margitot 1972-ben koronázták királynővé II. Margit néven. Mivel utoljára sokszáz évvel ezelőtt volt a királyság élén uralkodónő, kérdés volt, hogy Henrik a királynő férjeként milyen szerepet játszik majd a királyi család élén. Az önéletrajza szerint ez a kérdés tisztázatlan maradt. Ugyan kapott egy irodát és egy ehhez járó titkárt a királyi palotában, de a feladatait sosem tisztázták részletesen. Úgy érezte, nem egyenrangú partnere a királynőnek, csak egy árnyék az árnyékában, és egészen 2005-ig hivatalos megnevezése sem volt a pozíciójának. Ez a téma sokáig foglalkoztatta a dán közvéleményt és a herceget is. Tavaly ősszel például azt nyilatkozta, hogy nem szeretne a királynővel egy sírban nyugodni a Roskildei dómban, ahogyan azt eredetileg tervezték, mert úgy érzi, ha életükben nem voltak egyenlőek, halálukban sem szeretne változtatni ezen az állapoton. A herceg nyilatkozata után kénytelen volt visszavonulni a nyilvánosságtól.

5. Henrik herceg azért persze nem unatkozott abban az 51 évben, amit Dániában töltött. Dolgozott a dán és a nemzetközi Vöröskeresztnek, pozíciót vállalt a Világörökségi Bizottságban, és részt vállalt a királyi családdal kapcsolatos diplomáciai feladatokban is.

6. A dán közvéleményt az is sokáig foglalkoztatta, hogy noha a herceg beszél anyanyelvén kívül angolul, spanyolul, kínaiul és vietnámiul is, a dán nyelvvel csak nagyon nehezen birkózott meg. Sok kritikát kapott az erős akcentusa miatt, de amit az esküvője napján beszédében megfogadott, betartotta: egész életében Dániáért, a dán emberekért, a dán kultúráért dolgozott.

7. Már 1974 óta birtokolt a királyi pár egy kastélyt a franciaországi Cahorsban. A Château de Cayx névre hallgató kastély Henrik gyermekkori otthona közelében fekszik, és a körülötte lévő birtokon szőlőt termesztenek. Az innen származó bort az egész világon árulják.

 vinslottet.jpg2006, a kastélyban II. Margit királynővel Forrás

8. Henrik hercegnek (csakúgy, mint a királynőnek) a művészetekhez is jó érzéke volt. Henrik remekül zongorázott, verseket írt (volt, amit meg is zenésítettek), és szobrokat is készített.

9. Henrik a gasztronómiát is művészetnek tekintette, négy  receptkönynek is (társ)szerzője volt. Az egyikben például a kedvenc ételeit mutatta be, egy másikban a francia konyha és dán királyi udvar találkozását mutatta be.

kok.jpg

A konyhában Forrás 

10. A herceg nagyon szeretett vadászni és nagyon szerette a kutyáit is. Általában többek között tacskói voltak. A kutyákkal kapcsolatos hírek aztán rendszeresen bekerültek a bulvárlapokba is: volt, hogy egy kutya megharapott egy őrt, vagy az is bekerült a hírekbe, amikor az egyik kutyusnak Vegának kölykei lettek, és az egyiket megtarthatták a királyi unokák.

gravhund.jpg

Az egyik kedvenncel Forrás

Henrik herceget csütörtökön háromszor 27 ágyúlövéssel búcsúztatják. A dán emberek egészen jövő keddig róhatják le a tiszteletüket.

Máris sok virág és üzenet van a koppenhágai Amalienborg palota előtt.

Nyugodjék békében.