Lagom. A boldogság svéd titka - könyvajánló

lagoms.jpg

Szerző: Anna Brones

Eredeti cím: Live Lagom - Balanced Living, The Swedish Way by Anna Brones

Kiadó: Bookline

Megjelenés éve: 2017

Ár: 3499 Ft

Fordító: Kurdiné Mohácsi Gabriella

A szerzőről: Anna Brones svéd származású amerikai író és producer. Azt írja magáról a könyvben, hogy az anyukája pont a lagom zártsága miatta “menekült” az USÁ-ba, mert szeretett volna szabadabb életet élni. Érdekes módon azonban a lagom nagyon is hatást gyakorolt a mindennapi életükre, legyen szó életfilozófiáról, étkezésről, lakberendezésről. Brones egyébként nem csak ír (például a fikáról: Fika: The Art of the Swedish Coffee Break), hanem szenvedélyesen szeret biciklizni is. Sőt, néha kombinálja a kettőt, például van egy könyve ezzel a címmel: The Culinary Cyclist - A Cookbook for People Who Loves Bikes. 

Mit jelent a lagom?

Nagyjából azt jelenti, “pont jó”. Se túl sok, se túl kevés...Középút a két véglet között. A lagom fonal, amely összefűzi a svéd társadalom és a kultúra sok részét, s alapja viselkedésnek, a dizájnak és a közösségnek. A lagom mennyisége nem mérhető, emiatt néha nehéz pontosan megfogalmazni a jelentését. A lagom részben személyes egyensúly, részben a társadalmi megegyezés, olyasmi, ami számunkra és a minket körülvevő világ számára is jó. (12.o.)

És hogyan viszonyul a lagom a hyggéhez? Mindkét fogalom Skandináviához kötődik, mindkettő megvan más nemzeteknél is, de nem mindenhol létezik rá külön kifejezés, illetve nem mondhatjuk, hogy ez az érzés szervezné a társadalmukat. Ami még talán összeköti őket, az a Jantelov. Erről én is írtam korábban

A lagom és a Jante-törvény ugyanúgy a földműves társadalom egyenlőségére vezethető vissza: a cél egyensúlyban tartani a dolgokat és megosztani a forrásokat.32. o.

Mit lehet szeretni ebben a könyvben? Ezt a könyvet eredetileg az Ebury Press adta ki, aki a Penguin kiadó része, vagyis teljesen jól illeszkedik abba a sorba, ami a “hygge-konspirációt” rajzolja ki. A hygge-könyvekhez hasonlóan ez a könyv is szemet gyönyörködtető, jól felépített, közérthető. Igényes fotók vannak benne, kellő kulturális és szociológiai háttér és esztétikus fotók. És persze itt is megvannak az elmaradhatatlan receptek a szerző fényképeivel és a gyakorlati tanácsok a lakberendezéssel vagy a munkával kapcsolatban.

Mi a könyv gyengéje? Nehéz ilyet mondani. A könyv szerzője egy svéd származású amerikai író, a könyv pedig a brit közönségnek íródott. Így aztán a könyv megfelelő mértékben tud egyensúlyozni a nem túl konkrét/nem túl általános határmezsgyéjén. Például javasolja, hogy hozzuk be a természetet a lakásunkba, de nem részletezi, hogy milyen faág a megfelelő. Külön pluszpont jár nálam a fenntarthatósági fejezetért.

Kinek ajánlható a könyv? Akit érdekelte valamelyik hygge-könyv, annak bátran ajánlom ezt is. Ha a hygge a mindfullness-nek felel meg, akkor a lagom a slow livingnek. Ez alapján olyanok is olvassák el ezt a könyvet, akik inspirációt szeretnének találni a mindennapokban egy úgyfajta gondolkodáshoz, életszemlélethez.

Te olvastad? Egyetértesz a véleményemmel? Vagy nem? Írd meg!

Ha máskor is szívesen olvasnál ilyesmiről, de inkább dán(os) témáról, kövesd az Ezek a dánok Facebook-oldalát!