10 ok, miért pont Dániában tanuljon tovább a gyereked

Őszinte leszek: én sosem jártam Dániában egyetemre. De a tanítványaim nagy része vagy oda készül, vagy onnan jön, és szeretné itthon letenni a nyelvvizsgát. A következő 10 pont az ő reményeik/élményeik alapján íródott.

  1.      Ingyenes oktatás

Dániában a legtöbb szakon ingyenes a felsőoktatás, és EU-s állampolgárként magyar érettségivel is jelentkezhetünk a képzésekre. Általában angol nyelvvizsgát és motivációs levelet kérnek a felvételihez, de persze ez nagyban függ a kinézett szaktól is. Pontos infók itt.

  1.      Az oktatás magas minősége

Az egyetemek 2018-as világrangsorában három dániai egyetem fért be a legjobb kétszázba. Az Aarhus University és a University of Copenhagen is a 109. helyen áll, míg a Technical University of Denmark a 153. Csak összehasonlításképpen: a magyar egyetemek közül a SOTE áll a legjobban ebben a rangsorban, a 401-500 hely egyikén.

  1.     Nyelvtudás

Ha angol nyelvű oktatást választunk, ha nem, mindenképpen sokat fog fejlődni az angoltudásunk, hiszen közhely, hogy Dániában mindenki beszél angolul. Ráadásul arra is lehetőségünk van, hogy a dán nyelvet is elsajátítsuk. Ingyen! A dántanulásnak szigorú feltételei vannak, amelyek éppen most változtak meg. Ez a tudás elengedhetetlen, ha valaki Dániában szeretne maradni hosszútávon. De akkor is jól jön, ha valaki Magyarországon keres munkát. Saját tapasztalat, hogy ha az ember élesíti az önéletrajzát, amiben benne van a dán nyelv, két hét múlva már van aláírt munkaszerződése.

  1.     Elhelyezkedési lehetőség, elismert diploma nyugaton

Szerintem ezt nem kell sokat magyarázni. Egy skandináv országban megszerzett diploma nem csak idehaza jó ajánlólevél.

  1.     Nemzetközi tapasztalatok, interkulturális élmények

A dániai angol nyelvű képzéseken sok náció képviseli magát, akikkel sokat kell majd együtt dolgozni (lásd 7-es pont). A diákok megtanulnak kooperálni és más nézőpontokat is megismernek. Így ír erről 2016-ban egy kint tanuló diák.

  1.     Innovatív oktatási módszerek

Csak egy példát szeretnék erre hozni: Dánia volt az egyik első európai ország, amelyik csatlakozott a Coursera ingyenes, online kurzusplatformjához. Most is sok dán MOOC érhető el. Belekóstolhatunk például 8 különböző gazdasági tárgyba a Copenhagen Business School jóvoltából. 9 kurzusa van a Technical University of Denmarknak - napelemekről, környezetvédelemről, genomszekventálásról lehet új infókat szerezni. A Koppenhágai Egyetem egy filmes kurzusát én is elvégeztem 2014-ben vagy 15-ben. Ez nem érhető már el, de másik 16 tárgy igen.

  1.     Projekt- és gyakorlatorientált oktatás

Itt elsősorban a volt diákjaim beszámolóira hagyatkozom. Mindenki azt mesélte, hogy már az első félében is rengeteget kellett projekteken együtt dolgozniuk. Olyan példákat meséltek, hogy egy általuk elképzelt cég marketingstratégiáját kellett kidolgozniuk, piacelemzést végezniük, felméréseket készíteniük, konkrét épületeket terzvezniük, stb. Már a képzések korai szakaszában is volt gyakorlatuk/gyakorlati helyük. Általában véve is a gyakorlaton volt a hangsúly, gyakran a vizsgákon sem lexikai tudást kértek vissza, hanem a tanultak gyakorlati felhasználását. Pont ezért sokszor használhattak jegyzeteket, könyveket is a vizsgák alatt.

  1.     A tanulás és a magánélet aránya

Budapesti bölcsészként volt olyan félévem, amikor 16 tantárgyam volt összesen 24 kreditért. A 16 tárgyból úgy 10 volt vizsga, vagyis rettenetesen sok tudást kellett összeszednem 4-5 hónap alatt. Volt például olyan órám, aminek a témája az ókor irodalma volt. Csak így, szerényen, az ókor irodalma.

Dániában egy félévben sokkal kevesebb tantárgy van - és ugyanennyi kreditet lehet teljesíteni. Megszokott, hogy 2-3 napot kell az egyetemen lenni, de ezek az alkalmak nem 90 percesek, és jóval intenzívebb alkalmakról van szó, mint mondjuk egy itthoni előadás. Cserébe a projekteken is sokat kell dolgozniuk a diákok, de már ők osztják be, mikor és hol találkoznak.

  1.    Munkavállalás, gyakorlatszerzés

Az előző pontban leírtakból következik, hogy a diákoknak jut ideje diákmunkát vállalni. Sőt, erősen ajánlott is, főleg, ha az ember szeretné igénybevenni az SU-t. Az SU egy állami támogatás, amely minden egyetemistát megillet. Ez 2018-ban 6090 koronát jelent, ami nem rossz összeg (kb. 250.000 forint), de a lakhatáson kívül sok mindenre nem elég. Vagyis a dán felsőoktatási rendszer ösztönzi a diákokat a munkavállalásra.

  1.    Skandináv életérzés

Mi más lenne az utolsó pont, mint a hygge? Viccelek csak, Dánia sokkal több mindent tud nyújtani ezen kívül is. Megmutatja, hogy hogyan működnek máshogy, talán jobban a dolgok, mint idehaza.

Kimaradt valami a listából? Írd meg!


Élőben hallanál még Dániáról és a dánokról? 2018. február 10-én újra Dán kezdøknek az Effy Stúdióban.