Janteloven - a dán társadalom motorja vagy kerékkötője?

A dán boldogság nyomában - befejező rész

Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és kirajzolódott belőlük pár olyan szempont is, amelyet A Boldog dánok (The Happy Danes) című kiadvány, a bejegyzések fő forrása nem, vagy nem elég hangsúlyosan vett figyelembe. Úgy döntöttem, januárban még 4 bejegyzésben foglalkozom a dán boldogsággal. Ezek a témák pedig a következők:

A Jantelov-val, vagyis Jante-törvényével másodéves egyetemistaként találkoztam először, és rögtön meg is ríkatott. Arról volt szó, hogy a dán lektorunk úgy tanított, hogy másodévestől ötödévesig mindenki egy csoportban volt, a negyedévesek és az ötödévesek nem is feltétlenül dánosok voltak, hanem (kötelezően) áthallgató norvégosok vagy svédesek. Tue, a tanár valószínűleg elmondta az első órán, hogy milyen követelményei vannak a kurzus elvégzésének, de mivel csak egy éve tanultam a nyelvet, nyilvánvalóan semmit sem értettem belőle. Így aztán félévkor kettest kaptam tőle, amit figyelembe véve, hogy mennyit foglalkoztam dántanulással, teljesen reálisnak tűnt. A tavaszi félévben viszont ösztöndíjat kaptam Dániába. Amikor hazajöttem májusban, persze le kellett vizsgáznom. 4 hónap alatt objektíven is sokat fejlődtem, és a szóbeli vizsga után a lektor is csupa pozitív visszajelzést adott. Hosszan dicsérte az előrehaladásomat, hogy mennyivel jobb lett a kiejtésem, és milyen sokat tudok összefüggően beszélni. Aztán jött a hideg zuhany: értékelendő a fejlődésem, hármassal jutalmazza a teljesítményemet. Hát ekkor tört el a mécses.

Az, hogy így értékelt, teljesen logikus, csak nehéz megérteni előzetes tudás nélkül. Az a gondolat van mögötte, hogy a csoport átlagos teljesítménye az alapszint, ő ezt értékeli hármassal. Ha valaki ennél gyengébb, akkor kettest kap, vagy megbukik, aki pedig ügyesebb, az négyest vagy ötöst kap. És valóban, minél több ideje tanultam a nyelvet, annál jobb jegyeket kaptam. A lektor következetes maradt, és csak ötödévben kaptam meg az ötöst. (Sajnos a korábbi évek ösztöndíjára elég rossz hatással volt ez az értékelési módszer.)

Hogy hol a történetben Jante törvénye? Az, hogy a hangsúly nem az egyéni teljesítményen van, hanem a csoport állapotán. Általában mindenki ugyanazokat a feladatokat kapta, sokat dolgoztunk csoportban, ahol a jobbak segítették a gyengébbeket. Ebben a rendszerben egy hármas azt jelentette, hogy egy szinten vagy a többiekkel, ami dán szemszögből nézve szuper.

Amikor a Jantelov-ról esik szó, kötelezően el szokták mondani, hogy nem valóban létező, leírt törvényekről van szó, hanem egy regény sokat idézett esszenciájáról. A szerző, a dán-norvég származású Aksel Sandemose 1933-ban adott ki egy norvég regényt, aminek a címe körülbelül ezt jelenti: Aki menekült, keresztezi a saját útját (En flyktning krysser sit spor). Sajnos nem fordították le magyarra. A regény egy képzeletbeli dán kisvárosban játszódik, ami gyanúsan emlékeztet Nykøbing Morsra, ahol a szerző felnőtt. A regényben van többek között szó elnyomott érzelmekről, gyilkosságról és szerepel benne a híres 10 pontból álló törvény is:

  1. Ne gondold, hogy különleges vagy
  2. Ne gondold, hogy egyenlő vagy velünk
  3. Ne gondold, hogy okosabb vagy nálunk
  4. Ne képzeld magadról, hogy jobb vagy nálunk
  5. Ne hidd, hogy többet tudsz nálunk
  6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy nálunk
  7. Ne gondold, hogy jó vagy valamire
  8. Ne nevess ki bennünket
  9. Ne gondold, hogy bármelyikünk is törődik veled
  10. Ne gondold, hogy bármire is megtaníthatsz bennünket (Forrás)

Biztató gyűjtemény, de korántsem egyedülálló. Bizonyos elemei a svéd lagomban is megtalálhatók.

“A lagom azt jelenti, hogy olyan közösségi szellem uralkodik, amely azt üzeni: ne fogyassz  se túl keveset, se túl sokat...Vannak, akik úgy érzik, a lagom visszatartja őket attól, hogy kitűnjenek, és megakadályozzák, hogy túllépjenek saját határaikon”

(Anna Brones: Lagom. A svéd boldogság titka. 30-31. oldal)

Szintén Anna Brones hívja fel a figyelmet, hogy ez a szemlélet megtalálható a hollandoknál is (hoge bomen vangen veel wind, vagyis a magas fák sok szelet kapnak, 34.o.), de Ausztráliában is van saját neve ennek: a magasra nőtt mák szindróma. Erről itt is lehet még olvasni. (Vajon Magyarországon nincs ez meg? Nem szólják meg ugyanúgy, aki kérkedik a pénzével vagy az intelligenciájával? Hallottuk már azt a mondatot, hogy lehet, hogy diplomája van, de olyan buta, mint a föld?)

Hogy hogyan néz ki Jante-törvénye a gyakorlatban? Tapasztalatom szerint a dánok szeretnek csapatban játszani, szinte bármit. Gyermekkoruk óta arra szociálizálják őket, hogy akkor tudnak sikereket elérni, ha együttműködnek. Számtalan eredmény támasztja ezt alá: gondoljunk a sikeres kézilabda csapataikra, vagy az 1992-es foci EB-n elért sikerükre. Ezzel nem azt állítom, hogy Dániának nincsenek sikeres egyéni versenyzői, akadnak bőven olimpiai bajnokaik, de ha a dán sportra gondolunk, elsősorban mégsem az egyéni versenyzők jutnak az eszünkbe. Egy másik szimbolikus jelzés, ami kifejezi a törvény hatását, az például a függöny. Pontosabban annak hiánya: Dániában (Skandináviában) sétálgatva mindenhol belátni a nappalikba. Ez talán egy gesztus: semmi szégyellnivalójuk sincs, meg nagyjából minden lakás hasonlóan van berendezve. Egy másik kedvenc példámat egy régi tanítványom mondta, aki egy évig önkéntes volt Koppenhága közelében. Kérdeztem tőle, történt-e esetleg valamilyen románca bármilyen dán fiatalemberrel. De ő azt felelte: á, nem. Nagyon nehéz volt őket megkülönböztetni egymástól. Mindegyik szőke, jóképű, fekete szövetkabátban és répanadrágban jár és az iPhone-jába mélyed.

És hogy válaszoljak a címben feltett kérdésre, hogy Jante-törvénye a dán társadalom motorját vagy kerékkötőjét jelenti-e? Egy olyan korban, amikor zord, földművelő/halászó közösségekben éltek a skandinávok, és szűkösek voltak az erőforrások, nyilvánvalóan hasznos volt a ki nem mondott törvény betartása. A túlélés érdekében mindenkinek a közösség érdekeit kellett szem előtt tartani. De a globalizálódó kapitalista világ néha már beteszi a lábát északra is: már nem lehet leírni, hogy a dánok nem törődnek azzal, milyen kocsival járnak, sőt, az is felmerült már, hogy ki lehetne sajátítani tengerparti területeket. (Egészen idáig a tengerpart a dán emberek tulajdonában állt, végig lehetett sétálni a tengerparton bárhol.) Szóval úgy tűnik, a változás elkerülhetetlenül megjelenik Dániában, és meggyengül Jante-törvényének hatása. Ha valaha érvényesült is egyáltalán.

Te tapasztaltad már a saját bőrödön a Jante-törvényt? Szerinted arról szól, amit én gondolok? Írd meg! Kommentelj itt vagy a Facebook-oldalon.

Elolvasnád a dán boldogságsorozat előző részeit? Itt találod őket.