Hygge. A dán életérzés, ami boldoggá tesz - könyvajánló

hygge-borito.jpg

Cím: Hygge. A dán életérzés, ami boldoggá tesz

Szerző: Meik Wiking

Eredeti cím: The Little Book of Hygge

Kiadó: Kossuth

Megjelenés éve: 2017

Ár: 4500 Ft

Fordító: Vágó Nándor

A szerzőről: Meik Wiking a dán Boldogságkutató Intézet (Happinness Research Institute) vezetője. Üzleti és politikai tanulmányokat folytatott, és többek között a dán Külügyminisztérium munkatársa is volt. Ha lehet hinni ennek a podcastnak, akkor a hygge-könyvét a Penguin kiadó felkérésére írta 2016-ban, akik ismerték már a nevét a boldogságkutatással kapcsolatos eredményei miatt. Állítólag először el sem akarta vállalni a megbízást, mert kételkedett benne, hogy erről a témáról egy egész könyvet lehet írni. Ehhez képest a könyv New York Times bestseller lett, és már a folytatás is megjelent 2017 szeptemberében: The Little Book of Lykke: The Danish Search for the World’s Happiest People.

Mi a hygge a könyv szerint?

A meghittség művészete. A lélek otthonossága. Idegeskedésmentesség. A megnyugtató környezet élvezete. Otthonos együttlét. 

Kakaó gyertyafénynél.

(6. o.)

Mit lehet szeretni ebben a könyvben? Három dolgot szeretnék kiemelni. Tudni kell, hogy ez a könyv volt az első, ami a magyar piacon megjelent, és a többi könyv mintha ennek a köpönyegéből bújt volna elő. És a méltán adtak el belőle több ezer példányt - szociológiai érdeklődéssel és alapossággal íródott. Az étkezéstől az öltözködésen át egészen a dizájnig járja körül a dán életérzést. És az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a könyv gyönyörű és elegáns. Nem csak arról van szó, hogy szépek benne a képek, hanem hogy az egész tele van játékkal: dombornyomott betűk a címlapon, fényes és matt oldalak - egyszerűen jó kézbevenni ezt könyvet, jól esik lapozgatni, nézegetni és olvasni is.

Mi a könyv gyengéje? Talán hogy túl sok benne egy idő után az ismétlés, és egy idő után az ember inkább a képeket nézegeti.

Kinek ajánlható a könyv? Ahogy fent is írtam, ez a könyv gyönyörű, de a a legdrágább a Magyarországon kaphatók közül. Én azt gondolom, hogy ez a könyv ideális ajándékkönyv bárkinek - esetleg magadnak is, ha meg szeretnéd jutalmazni magad, és van egy szabad napod, amikor egyedül el tudsz süllyedni egy fotelben, a másik kezedben egy pohár kakaóval.

Érdekel a többi hygge-könyv is? Olvass róluk itt: Ajánlók

Érdekelnek a dánokkal kapcsolatos hírek? Szórakoztató tartalmakat olvasnál? Kövess a Facebookon is!