Hygge. Harmónia dán módra - könyvajánló

hygge2.jpgSzerző: Louisa Thomsen Brits

Eredeti cím: The Book of Hygge.The Danish Art of Living Well

Kiadó: Jaffa Kiadó

Megjelenés éve: 2017

Ár: 3990 Ft

Fordító: Holbok Zoltán

A szerzőről: Louisa Thomsen Britt író és újságíró. Afrikában született és Angliában nőtt fel, de a gyerekkorának nyarait Dániában töltötte. A könyvből arra lehet következtetni, hogy sok időt töltött a nagynénje aarhusi lakásában.

Mi a hygge a könyv szerint:

A hygge (ejtsd: hügge) a pillanat megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, az otthonosság, a védettség érzése.

A hygge lényege, hogy összhangba kerüljünk magunkkal, és bensőséges kapcsolatot teremtsünk azokkal a helyekkel és emberekkel, amelyek és akik biztos támaszt és kapaszkodót jelentenek a számunkra, ahol és akik társaságában otthonra találunk, és jóleső, megnyugtató érzés tölt el bennünket.

A hygge a meghittség, a kötődés érzése. Az együttlét, az egymáshoz tartozás, a pillanathoz és az egymáshoz való kapcsolódás élménye. A hygge a beteljesültség és a megelégedettség érzése. A hygge a puszta lét öröme. (7. oldal)

Mit lehet szeretni ebben a könyvben? A fenti idézetből is látszik talán, hogy a szerző rendkívül választékosan fogalmaz. A három, Magyarországon is kapható könyv közül ebben találhatók a legrészletesebb magyarázatok az egyes dán fogalmakkal kapcsolatban: egy rövidke fejezet foglalkozik azzal, hogy hogyan jelenik meg a hygge a dánok nyelvhasználatában. Bölcsész szívem feldobogott, amikor összetett szavakról (hyggeaften = kellemes, családias hangulatú este) vagy visszaható névmásokról olvastam (Hyg dig! = Érezd jól magad!).(29-32. o.) De esik szó dán történelemről, ami nélkül szerintem nagyon nehéz megérteni a dánok boldogságának titkát. (19. oldaltól) A szerző hat elemre bontja a hyggét, ezek sorban:

  • Valahová tartozás
  • A biztonság védőszférája
  • Otthonosság
  • Jóllét
  • Egyszerűség
  • Napi rituálék

Persze a témák között sok az átfedés, egy idő után óhatatlan, hogy a szerző ismétlésekbe bocsátkozik. Ugyanakkor véleményem szerint jót tesz a könyvnek, hogy a szerzője bizonyos távolságtartással kezeli a hygge jelenségét. Ír például a hygge hátrányairól is - mondjuk hogy külföldiként nem egyszerű bekerülni egy kis dán közösségbe. A könyve rengeteg idézetet is tartalmaz, és elég illusztris az idézettek névsora: Kierkegaardtól, Wittgensteinen és Nietzschén át egészen Lao-Ce és Einstein gondolataiig.

Mi a könyv gyengéje? Néha talán túl sok gondolat jutott egy mondatba:

A dán társadalomban mélyen gyökerező szolidáris és közösségi értékek, valamint a természet szeretete arra inspirálták a dán tervezőket, hogy az érzelmeket és a funkcionalitást a bennünket körülvevő materiális, dologi dimenzió iránti tudatossággal ötvözzék.(98.o.)

Engem bosszantott bizonyos szerkesztői következetlenség is: általában helyesen, dán betűkkel adják meg a neveket és kifejezéseket (pl. Søren Kierkegaard), de néha indokolatlanul maradnak el a dános betűk (pl. ga is selvsving - helyett, 53. o.)

Kinek ajánlható a könyv? Ebben a könyvben nem a képeken van a hangsúly - bár finom, visszafogott illusztrációk azért így is helyet kapnak 4-5 oldalanként. Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik kicsit mélyebbre szeretnének ásni a hygge megértésében és 1-2 óránál több idejük van. Skandináv szakos egyetemistáknak vagy Dániába készülőknek például kifejezetten hasznos lehet.

 

A múlt héten Jonny Jackson és Elias Larsen könyvét ajánlottam: Az otthon melege. Hygge: a boldogság dán receptje.

Jövő héten pedig jön a könyv, aminek köpönyegéből minden hyggekönyv előbújt. Meik Wikingtől a Hygge. A dán életérzés, ami boldoggá tesz. 

Te olvastad ezt a könyvet? Egyetértesz velem? Vagy máshogyan gondolod? Írd meg!

Ha máskor is szívesen olvasnál dán(os) témáról, kövesd az Ezek a dánok Facebook-oldalát!