Rossz idő, depresszió, válás, öngyilkosság

Tizedszer is a dán boldogság nyomában

Novemberben és decemberben 8 posztban jártam körül (mind elolvasható itt), mi lehet a dánok boldogságának titka. Némelyik bejegyzés csekély figyelmet kapott, de volt olyan is, aminek 10.000 felett volt az olvasószáma, Sok komment is érkezett, és kirajzolódott belőlük pár olyan szempont is, amelyet A Boldog dánok (The Happy Danes) című kiadvány, a bejegyzések fő forrása nem, vagy nem elég hangsúlyosan vett figyelembe. Úgy döntöttem, januárban még 4 bejegyzésben foglalkozom a dán boldogsággal. Ezek a témák pedig a következők:

A hozzászólók egyik legérdekesebb felvetése az volt, hogy nem tűnik túl logikusnak, hogy a skandinávok olyan boldogok, hiszen arrafelé olyan rossz idő van. Pontosabban mondjuk Olaszországban vagy egy trópusi szigeten egyszerűbbnek tűnik boldognak lenni. Látok ebben némi rációt, de az igazság kedvéért el kell mondani, hogy Dániában nincs annyira rossz idő. Kezdjük rögtön azzal, hogy az ország a mérsékelt égövben fekszik, és az időjárására nagy hatással van az óceán meg a Golf-áramlat. Ennek az lesz az eredménye, hogy télen nincs nagyon hideg: ritkán esik a hó, ritkán csökken a hőmérséklet fagypont alá. Cserébe a nyár sem lesz forró. És mivel így nem kell várni a 30 fokra, hogy strandidő legyen, 10 fok fölött már nyugodtan lehet fürdeni egyet a tengerben. danish_summer.jpgA fentiekből következik, hogy ez a kép gonosz túlzás, kevés igazságtartalommal

Amit külföldiként nehéz megszokni, az az eső. A napos idő/esős idő kifejezéseknek szinte nincs is értelme, mert egy kis csapadék bármikor érkezhet, aztán fél óra múlva már el is múlik. A dánok reakciója nem a panaszkodás (“Jaj, nézz ki az ablakon, ma nem megyünk sehova!”), hanem egy sokkal praktikusabb megoldás: gumicsizma és vízhatlan kabát! gummisko.jpg

Dániát viccesen szokták az északi országok mediterrániumjának is nevezni - állítólag a dánok lazák és bohókásak, nameg az ország sincs kitéve a zord skandináv sötétségnek. Télen ugyan rövidek a nappalok (8-kor még, 4-kor már sötét van), nyáron viszont este 10-ig is lehet ücsörögni az erkélyen a napfényben.

A téli sötétség azonban rossz hatással lehet az emberek kedélyére: a téli depressziótól a becslések szerint a dán népesség 5%-a szenved, aminek a bevett kezelése a fényterápia. Javasolják azt is, hogy aki megteheti, utazzon melegebb éghajlatra, vagy legyen sokat a szabad levegőn, például biciklizzen sokat.

És ha már depresszió: bár egyes becslések szerint a teljes dán lakosságból akár 300.000 ember is szenvedhet benne, (sokan nincsenek hivatalosan diagnosztizálva), az igazán megdöbbentő adat, hogy 2015-ben körülbelül 250.000 dán fogyasztott úgynevezett lykkepillert, szó szerinti fordításban boldogságpirulákat. Ez a gyógyszer egyfajta antidepresszánsz (SSRI), és sokan mára kétségbevonják az egyértelműen pozitív hatásait a depresszió ellen, mondván, hogy nem mindenkinél kellően és/vagy egyformán hatásos.

Mindezekbők persze az is következik, túl sok öngyilkosság történik (azért írtam ezt, mert minden öngyilkosság sokkal több, mint amennyinek szabadna történnie*), és ha a dánok nincsenek is a dobogón, mint mi, magyarok, azért az erős középmezőnyben vannak. Ez minimum meglepő egy olyan országtól, amely a legboldogabbnak vallja magát. (Viszont a mediterrán országokban a legalacsonyabb az öngyilkosok aránya, szóval gyanús, hogy a kommentelőnek jó orra van valamihez. Persze pont ezekben az országokban nagyon jelentős a katolikus egyház befolyása a hétköznapokra. Szóval...)

suicide.png

A végére még egy nem túl pozitív statisztikai adat. A Dán Statisztikai Hivatal 2013-as jelentése szerint a dán házasságok 46,5%-a végződik válással. Vagyis  rengeteg gyerek él egyszülős családban, gyakoriak a mozaicsaládok.

A felsorolt számokból (minimum) két következtetést lehet levonni. Az egyik, hogy a dánok nem is boldogak, nem mondanak igazat, amikor kérdőíveket töltenek ki. Vagy egy másik: a dánok annak ellenére boldogok, hogy nem a legszuperebb az időjárás. Tudod, esőkabát, gumicsizma! Annak ellenére boldogok, hogy milyen sokan szenvednek a depressziótól! A 250.000 ember, aki antidepresszánst szed, ők már mind kértek segítséget (remélem), és törekednek rá, hogy boldogok legyenek. Minden második ember nem azért vált el, mert reménytelen az élete, hanem mert olyan kapcsolatot keres, ahol boldogabb tud lenni. Azt hiszem, a boldogságkutatások egyik tanulsága éppen ez: akkor leszel boldog, ha az adott helyzetből, adathalmazból nem a rosszat látod meg, hanem a jót.

*Ha tartósan lehangoltnak érzed magad, arra gyanakszol, hogy depressziós vagy, vagy öngyilkossági gondolataid vannak, kérj segítséget! Keress egy pszichológust, pszichiátert, ha pedig úgy érzed, gyorsabb segítség kell, hívd az  ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 vonalat. Vagy látogass el erre az oldalra. Ugyanez dánul: 70 201 201 illetve a Livslinjen honlapja. 

Egyetértesz a fentiekkel? Vagy teljesen máshogyan gondolod? Írd meg!

Ha máskor is szívesen olvasnál dán(os) témáról, kövesd az Ezek a dánok Facebook-oldalát!