Az otthon melege. Hygge: a boldogság dán receptje - könyvajánló

hygge1.jpg

Szerzők: Jonny Jackson - Elias Larsen

Eredeti cím: The Art of Hygge. How to Bring Danish Cosiness into your Life

Kiadó: Corvina

Megjelenés éve: 2017

Ár: 2500 Ft

Fordító: Gálvölgyi Judit

A szerzőkről: nincsenek elérhető adatok

Mi a hygge a könyv szerint?

A hygge gyertyafénnyel és ropogó tűzzel, vidám baráti és családi együttléttel világítja be a hosszú, sötét skandináv teleket. Áthatja a dán lelket, egész évben hat az életstílusra. A hygge nem fordítható le egyetlen szóval vagy kifejezéssel, olyan állapot, amikor az ember örömöt lel egyszerű hétköznapi élvezetekben, a napkelte látványától a barátokkal való étkezésig, beszélgetésig. ... A hygge a boltban nem kapható. (7. oldal)

Mit lehet szeretni ebben a könyvben? Ez a könyvecske gyönyörű, 1-2 óra alatt át lehet lapozni, kevésbé a szavakkal, mint inkább a fotói szépségével mutatja be, mi lehet a hygge. Egy értékelésben olvastam, és nagyon találó, hogy ez a könyv olyan, mint egy Pinterest-tábla: színes, kedves, élvezet nézegetni. Sok gyakorlati ötletet szerezhet belőle az ember arról, hogyan hozhatja be az életébe a hyggét. Nem csak az életérzésre vonatkozó tanácsokat lehet olvasni, de kapunk konkrét recepteket, leírást, hogy hogyan lehet bögremelegítőt készíteni vagy mi a kandalló használatának leghyggébb módja.

Mi a könyv gyengéje? A könyv gyengéje pont ez az eltúlzott részletesség. Te tudod guglizás nélkül, mi az a pézsmatök? Ha elküldenének, tudnád, hol tudsz venni 2 liter almabort? És érdekel, milyen fával a legjobb begyújtani a kandallót, és hogyan kell szakszerűen tárolni a tűzifát? Engem egy idő után idegesített, hogy hiába a gondos fordítás és a gyönyörű kivitel, ez a könyv egyértelműen az angol közönségnek íródott, és kísérlet sem történt arra, hogy a magyar viszonyokra hangolják a szöveget. Álljon itt egy példa a 22-23. oldalról:

Amikor a kályhába vagy a kandallóba választunk fát, nem árt meggondolni, mi a jó. A száraz kőrisfa, bükkfa és nyírfa jól ég és melegít...Minden fafajtának más az aromája, ám a legjobb illatú az almafa és a cseresznyefa...Az Egyesült Királyságnak vannak olyan füstmentes körzetei, ahol csak engedélyezett tüzelőanyag vagy tűzhely használható.

Kinek ajánlható a könyv? Olyan kézműveshajlamú, jó kézügyességű háziasszonyoknak, akik Angliába szeretnének költözni. Ezenkívül pedig olyanoknak, akik konkrét hygge-tanácsokra vágynak. Nem fognak csalódni.

A jövő héten Louisa Thomsen Brits Hygge. Harmónia dán módra című könyvét ajánlom. 

Te olvastad ezt a könyvet? Egyetértesz velem? Vagy máshogyan gondolod? Írd meg!

Ha máskor is szívesen olvasnál dán(os) témáról, kövesd az Ezek a dánok Facebook-oldalát!