A dán boldogság nyomában - második rész

Múlt héten arról volt szó, milyen szerepet játszik a bizalom abban, hogy Dánia folyton előkelő helyen végez a boldogságot mérő felméréseken. A második részben is a 2014-ben kiadott A boldog dánok (The Happy Danes) című kiadvány biztosítja a kiindulópontot. Ebben 8 boldogságfaktort különböztetnek meg.  

Ez a nyolc faktor a következő:

  1. bizalom
  2. biztonság
  3. jólét
  4. szabadság
  5. munka
  6. demokrácia
  7. civil társadalom
  8. egyensúly a munka és a családi élet között

A következő hetekben folytatjuk a boldogságfaktorok elemzését, és régi kedves Dániában élő ismerősöm, Andi is megmondja a magáét a témáról. Az első részt itt olvashatod, most pedig lássuk, mit is jelent a biztonság Dániában.

Dánia a jóléti állam mintapéldája, de itt nemcsak arról van szó, hogy az emberek anyagi helyzete stabil alapot kínál egy jó élethez. A biztonság arról is szól, hogy kiszolgáltatott helyzetben, például betegség, munkanélküliség vagy a nyugdíjazás miatt sem kell átélniük az embereknek életminőség-változást vagy bizonytalanságot. Magyarán senkinek sem kell attól félnie, hogy egyik napról a másikra kell élnie. Alanyi jogon jár a jó orvosi ellátás, nem létezik a hálapénz és az idősek ellátását is okosan szervezik meg. (Megszervezik az idősek ellátását! Nem a család, az állam.)

A dán szociális háló Magyarországról nézve szinte elképzelhetetlen tűnik. De így van ezzel például az USA is: amikor összehasonlították a leggazdagabb dán és amerikai emberek lehetőségeit betegség vagy munkanélküliség tekintetében, nem sok különbséget találtak. De amikor a legszegényebbet vizsgálták, a különbségek ordítóak voltak. Ezt megfogalmazhatjuk úgy is, mint egy hollywoodi akciófilm jelmondatát, hogy a dánok senkit sem hagynak hátra. Ugyanakkor azt is fontos elmondani, hogy A Boldog dánok című tanulmány megjelenése óta vannak olyan fejlemények, amelyek a szociális háló gyengüléséről szólnak, kevesebb ideig jár például a munkakeresési támogatás.

Egy másik fontos szempont, hogy számtalan kutatás szerint a gazdagság, illetve anyagi biztonság nem feltétlenül vezet boldogsághoz. És persze van az anyagi helyzet, amikor szinte lehetetlen a boldogságról mint célról beszélni. Ha a létfenntartásra megy el az ember jövedelme, ha nem tudja befizetni a számlákat, ha nem tud ennivalót venni a gyerekeinek. Dániában viszonylag ismeretlen az olyan gyerek képe, aki csak az iskolában eszik (meleg) ételt.

Andi ezt gondolja erről:

Hmmm…..

Nemcsak az anyagi jólét….. Nem tudom.

Dániában igen magas adót fizet mindenki, amit az állam itt nem “elmutyizik”, hanem arra fordít, hogy megfelelő egészségügyi ellátást biztosítson, megfelelőek legyenek az utak, ne évtizedekig tartson egy metróépítés. Folyamatosan bővítik a kerékpárutakat, új hidakat építenek, stb., stb.

Az ingyenes egészségügyi ellátás mindenkinek alanyi jogon jár, ha van CPR kártyád (kb. az otthoni személyinek és lakcímkártyának felel meg), kivéve a fogászatot, ami bazi drága Dániában.

Ingyenes orvosi ellátást kaphatsz ugyan a választott háziorvosodtól, de ha ugyancsak ingyenes szakorvosi ellátásra van szükséged, akkor azt csak a háziorvosod javasolhatja, ő írhat “beutalót” neked. Ettől függetlenül te mondhatod, hogy neked az nem tetszik és máshova akarsz menni, de akkor azért fizetned kell.

A munkanélküliség és a nyugdíj tekintetében nem tudok nyilatkozni, egyiket sem próbáltam még.

Azzal pedig vitába szállnék, hogy “számtalan kutatás szerint a gazdagság, illetve anyagi biztonság nem feltétlenül vezet boldogsághoz”, mert szerintem igenis ahhoz vezet. Ha anyagilag biztonságban érzed magad, akkor az életedben is biztonságban érezheted magad. És itt most nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni.

Andi 17 évet húzott le a munkahelyén Budapesten, mielőtt Ålborgba költözött volna. Testvéreket, nagyon jó barátokat hagyott itthon. Dánia negyedik legnagyobb városát a maga 130.000-res lakosságával "halott városnak" érezte, ezért most Koppenhága a második otthona. Otthon érzi magát, rengeteg program közül választhat, csak az otthoniak hiányoznak, akikkel programozni lehet.

Folytatás a jövő héten.

Szeretnéd elolvasni az első részt? Itt megteheted.

Ha még többet szeretnél olvasni a boldogságról, nézd meg ezt a linkgyűjteményt

Az Ezek a dánOK! blog korábban már járt Boldog dánok című budapesti kiállításon, amely pont a fenti kiadványon alapul. Nézd meg, mi volt róla a véleményem