A dán boldogság nyomában - első rész

Rendkívül sokat lehet hallani arról, hogy Dánia miért végez folyton előkelő helyen a boldogságot mérő felméréseken. 2014-ben kiadtak A boldog dánok (The Happy Danes) című kiadványt, ahol 8 boldogságfaktort különböztetnek meg. 

Ez a nyolc faktor a következő:

  1. bizalom
  2. biztonság
  3. jólét
  4. szabadság
  5. munka
  6. demokrácia
  7. civil társadalom
  8. egyensúly a munka és a családi élet között

A következő hetekben sorra veszek egy-egy ilyen boldogságfaktort, és egy régi kedves Dániában élő ismerősöm, Andi véleményét is megkérdezem a témáról. Íme, az első faktor, a bizalom:

Egy dolgot különösen furcsállnak a Dániába látogató külföldiek: a szülők gyakran a babakocsiban hagyják a gyerekeket az utcán, amíg ők egy kávézóban élveznek egy nagy bögre meleg kávét vagy kakaót. Mindez annak a bizonyítéka, hogy a dánok teljesen megbíznak egymásban. 75%-uk szerint a legtöbb emberben meg lehet bízni, és ez abszolút világrekordnak számít, hiszen globálisan ez az arány mindössze 25%. És itt nem csak a családtagokról és barátokról van szó, hanem idegenekről is.

Az ENSZ 2012-es riportja is alátámasztja ezt, szerintük azok a legboldogabb országok, amelyekben magas a bizalomindex.

A bizalom a hétköznapokban mutatkozik meg leginkább. Ott merjük-e hagyni a kabátunkat az éttermi fogason? Kint hagyhatom-e a biciklit a bolt előtt anélkül, hogy lezárnám? Visszakapom-e hiánytalan állapotban az elvesztett pénztárcám? A tanulmányban hivatkoznak egy társadalmi kísérletre, ahol egy tárcát „felejtettek” kint az utcán, benne egynapi átlagfizetésnek megfelelő összeggel, személyes adatokkal és fényképekkel. Csupán két országban kapták vissza az összes elhagyott tárcát hiánytalan állapotban: Dániában és Norvégiában. Az európai átlag egyébként 50% körül volt.

Andi szerint:
Mit gondolok a dánok bizalmáról? Úgy gondolom, abból a szempontból, hogy a babakocsit kint hagyd egy kávézó/étterem előtt, benne a kisbabával, semmi akadálya, nem fogja senki sem eltolni a babakocsit. Ebből a szempontból minden oké. Úgy látom, a dánok nagyon szeretik a gyerekeket és jó skandinávok módjára erre minden nap bizonyítékot is látok, pl. apukák tolják a babakocsit az utcákon. Na nem anyuval! Hanem egyedül. És még az sem ciki, ha egy nagyobbik gyerekük is velük van. Azt is láttam már – családoknál dolgozva -, hogy mindig a te gyerekednek van igaza, ha valakivel vitája van. Egy szemernyi kétség sincs a szülőkben, hogy az ő gyerekük szava a kétségbevonhatatlan.

A másik része, a lopások.

Szerintem sose felejtsd kint sehol sem a biciklidet lezáratlanul. Legalább is Koppenhágában. Még úgy is, hogy lezártad, kb. 50 % az esélye annak, hogy valaki meglovasítja.

Vidéken más a helyzet. Dolgoztam Aalborgban, kertes házas részen (tehát nem a belvárosban), ahol nyugodtan a bejárati ajtó előtt, kint hagyhatod a cipődet, amiből éppen kibújtál, mert nem mész a házba cipővel. Vagy a biciklidet is nyugodtan kint hagyhatod, akár a kocsifeljárón is a ház előtt, lezáratlanul, senki sem fogja elvinni egyiket sem.

A fővárosban, főleg a belváros legforgalmasabb részein nagyon kell vigyázni a zsebtolvajokkal, mert kisebb bandákba verődve (2-3-4 fő, nők és férfiak egyaránt), nagyon szervezetten képesek a zsebtolvajlásra.

Persze a Facebookon nagyon sok posztot látok, hogy valaki valamit elhagyott, valaki megtalálta és leadta a megfelelő helyen, vagy fotót készített a talált dologról, kiposztolta, vagy egyszerűen csak a megtalált dokumentumokon szereplő név alapján facebookon megkereste a tulajdonost.

Bicajokkal kapcsolatban még nem láttam olyat, ahol valaki annak örült volna, hogy megvan a bicaja.

Andi 17 évet húzott le a munkahelyén Budapesten, mielőtt Ålborgba költözött volna. Testvéreket, nagyon jó barátokat hagyott itthon. Dánia negyedik legnagyobb városát a maga 130.000-res lakosságával "halott városnak" érezte, ezért most Koppenhága a második otthona. Otthon érzi magát, rengeteg program közül választhat, csak az otthoniak hiányoznak, akikkel programozni lehet.

Folytatás a jövő héten. 

Ha még többet szeretnél olvasni a boldogságról, nézd meg ezt a linkgyűjteményt

Az Ezek a dánOK! blog korábban már járt Boldog dánok című budapesti kiállításon, amely pont a fenti kiadványon alapul. Nézd meg, mi volt róla a véleményem