Dán kezdőknek - GY.I.K. egy közelgő előadással kapcsolatban

Ezen a héten szombaton lesz egy előadás az Effy Nyelvstúdióban Dán kezdőknek címmel. Pontosabban rögtön kettő: 16.00 és 19.00 órakor.

Az előadás ötlete Boronkay Soma nevéhez fűződik, aki kiváló dramaturg és norvégtanár. Ő kezdett el egy előadás-sorozatot Norvég nyelv kezdőknek címmel még szeptemberben, és azóta már sokadszorra kellett megismételnie. Ő dokumentarista színháznak hívja. Az ő hatására jött az ötlet, hogy a stúdió más nyelvekről szóló előadásoknak is otthont adhatna. A dán lesz a második fecske, de 2018-ban további nyelvek is várhatók.

Ezeket az előadásokat nem lehet teljesen színháznak nevezni, de nem is arról van szó, hogy a nyelviskolát népszerűsítjük. Akkor mégis miről? Az alábbiakban azt olvashatjátok, milyen kérdéseket kaptam az előadásról az utóbbi két hétben:  

Ez most lakásszínház?

Bár egy régi polgári lakásban vannak az előadások, valójában nem lesz színház, mert nem vagyok színész. De dramaturgiája lesz az előadásnak: 10 tárgyról hallasz majd egy-két történetet. Nevezzük nyelvi stand-upnak vagy mesedélutánnak.

Akkor ez egy ismeretterjesztő előadás?

Hát mondhatjuk így is, de mert a végén remélhetőleg többet fogsz tudni Dániáról, de PowerPoint vetítés például nem lesz.

És majd csak ülünk és hallgatunk téged?

Na nem! Némi interakcióra számítani kell, és nagyon örülök a kérdéseknek. De ha elkezdek Dániáról mesélni, talán csak hetek múlva tudom abbahagyni. Azért van 10 tárgy és 10 történet, hogy mederben tartsam a mesét.

Nyelvóra is lesz?

Inkább csak kóstolónak nevezném. Tanítok életbevágóan fontos kifejezéseket – és gonosz nyelvtörőkkel is megpróbálkozhatunk.

Miről fogsz mesélni?

Minden poént nem lövök le előre. De talán szóba jöhet H. C. Andersen, Mads Mikkelsen, a boldogság, a hygge és hogy miért nevezik a dánokat Skandinávia mediterrán népségének. De semmi sem biztos.

Van belépődíj?

Nem nincs. És venned sem kell semmit. De a termet fűteni kell, szóval önkéntes hozzájárulásnak nagyon örülünk.

És a végén be kell iratkozni egy tanfolyamra?

Neeeem. De ha szeretnél, csak nyugodtan. Ajánlom például a görögöt, jövő héten indul. 

Helyileg hol lesz ez?

Itt. Egyébként a Blaha Lujza téren. Még a metró is jár. 

Hol találok több információt?

Itt.

Van még valami fontos:

A helyszínből adódóan csak kevés ember fér be a terembe, ezért szükséges előre regisztrálni: ezekadanok@gmail.com Még maradt pár szabad hely!

Ide írj, ha van még bármi kérdésed! Remélem, találkozunk szombaton!