Boldog dánok? Mi értelme van megnézni egy plakátkiállítást?

2017. október 3-án a magyarországi dán nagykövetség érdekes és színvonalas programot tartott a Premier Kultcaféban. Az esemény tulajdonképpen a Boldog dánok című kiállítás megnyitója volt, amelyen először a dán nagykövet, Kirsten Geelan és a Boldogságkutató Intézet munkatársa, Michael Birkjær beszélt a címben szereplő állításról. A beszélgetést filmvetítés és koncert is követte.

Arról, hogy boldogok a dánok, nagyon sokat lehet olvasni mostanában. (Például itt) Ugyan az utolsó „világboldogsági felmérésben” csupán csak a második helyen végeztek, az előző években rendre az az eredmény jött ki, hogy Dánia bizony a legboldogabb a földön. Az eredmények nagyon meggyőzőek, a kutatás jól dokumentált, és igényes formában adják közre minden évben, érdemes böngészni az intézet honlapját. A rosszindulatú ember ugyanakkor felvonhatja a szemöldökét, amikor észreveszi, hogy az intézet központja bizony Koppenhágában található, és ők adják ki az egyébként gyönyörű Hygge-könyvet. Úgy tűnik, mintha a dán boldogság Dánia egyik sikeres exportcikke lenne. Baj ez? Egyáltalán nem vagyok benne biztos.

De a hygge és a boldogság népszerű: a kiállításmegnyitóra több, mint 300-an voltak kíváncsiak, én például már be sem fértem a Kultcafé nagytermébe. Szerencsére a nagykövetség élőben közvetítette az előadást. Érdemes belenézni. Egy kedves tanítványom szerint külön élvezeti és hyggefaktort jelent az előadó, Michael Birkjær megjelenése.

Most azonban nem a megnyitóról szeretnék véleményt mondani, hanem a kiállításról, ami egészen október 31-ig megnézhető a Kultcaféban. Plakátkiállításról van szó, de ne az @®© stílusára és méreteire gondoljunk, hanem szinte A3-as méretű, ám igényes kivitelű infografikákra. A mintegy 10, színes, informatív plakátot sajnos elsőre észre sem veszzük, amikor belépünk a kávézóba, nem külön teremben vannak ugyanis kiállítva. Ez kicsi kellemetlenséget jelent a plakátok alatt békésen és óvatlanul kávét iszogató, beszélgető vagy dolgozni/tanulni próbáló vendégek számára. Ha a plakátolvasó túllendül a feszengésén, akkor értékes információt kaphat a boldogság összetevőiről, és hogy miért végezhet Dánia minden évben az élvonalban. Esik szó a társadalom stabilitásáról, az egyének szabadsági fokáról, a bizalomról, az anyagi helyzetről és még sok minden másról. A plakátok megfogalmazása szerény, nem állítja, hogy Dánia megtalálta a bölcsek kövét, de elgondolkodtathatja a nézőt arról, hogy mi, magyarok hogyan is állunk ezekhez a kérdésekhez.

Mégis azt mondom, csak a plakátok miatt nem érdemes elmenni a Premier Kultcaféba. Nem kapunk semmi olyan információt, ami nem hangzott el a kiállításmegnyitón vagy nem olvasható a boldogságriportban. Másvalami miatt mégis érdemes odamenni. Talán nem véletlen, hogy a kiállítás pont ezen a helyen látható: a kávézóban nem csak kávézni és sütizni (meg mozizni) lehet, hanem a társadalmi szolidaritás ritka és szép példáját is látni. Ez a hely ugyanis fogyatékosság-barát – megváltozott munkaképessű, fogyatékkal élő emberek dolgoznak együtt ép társaikkal. Azt gondolom, sokkal jobb helyen végezne Magyarország a boldogságfelmérésben, ha több ilyen helyet hoznának létre: gondolj bele, azzal a tudattal ihatsz itt kávét, hogy tudod, segítettél vele fenntartani egy integrált munkahelyet.

Mit: Boldog dánok – plakátkiállítás

Hol: Premier Kultcafé

Meddig: 2017. október 31.