A pénz nem boldogít - de mit szólnak ehhez a dánok?

A dán boldogság nyomában - harmadik rész

Már a második részben is fontos szerepet játszott az anyagi értelemben vett biztonság, de a mai bejegyzés teljes mértékben a jóléttel foglalkozik. Az legfőbb támpontot most is 2014-es A boldog dánok (The Happy Danes) című kiadvány jelenti. Az abban tárgyalt fő 8  boldogságfaktor a következő:

  1. bizalom
  2. biztonság
  3. jólét
  4. szabadság
  5. munka
  6. demokrácia
  7. civil társadalom
  8. egyensúly a munka és a családi élet között

Az anyagi jólét abban is megnyilvánul, mire költjük a pénzt, amit megkerestünk. Ismert a mondás, hogy boldogságot nem lehet vásárolni, de azért a kutatások szerint a gazdag országok hajlamosabban boldogabbak lenni. Pontosabban fogalmazva: a pénz nem garancia a boldogságra, de a pénz hiánya boldogtalansághoz vezethet.

Ez az állítás akkor is igaz, ha nem országokat vizsgálunk, hanem egyes embereket. A következő ábra határozottan bizonyítja ezt. Csak hogy világos legyen: az oszlopok alatti számok a háztartások éves bevételét mutatják. Egy dán korona körülbelül 41 forint. Logikus a következtetés, hogy ahol csak körülbelül 12 millió forint a bevétel, sokkal kevésbé boldogok, mint azok, ahol az éves bevétel meghaladja a 28 millió forintot. (Ezért mondjuk kár volt megkérdezni 10.000 dánt.)

dan_boldogsag_bevetel.png

Kép forrása:  (The Happy Danes, 28. o.)

Ugyanakkor az is érdekes, hogy nem az a legfontosabb, hogy mennyi pénzünk van. Az legalább annyira számít, másoknak mennyi pénze van. Folyamatosan összehasonlítjuk magunkat másokkal. Mennyit kereshetnek a szomszédjaink, a rokonaink, a barátaink? A fogyasztói társadalom pedig örökös hajszába taszít minket:

  • Vegyél egy lakást, az a biztos!
  • Mikor újítjátok fel a konyhát?
  • Ennyi idősen már igazán vehetnél autót!
  • Miért nem dolgozol olyan helyen, ahol többet tudsz keresni?

Ismerősek ezek a kérdések? Ha igen, üdvözöllek a hedonista taposómalomban.

A tanulmány azt sugallja tehát, hogy az egyén gazdagsága nem garantálja a boldogságot, de sokat segíthet annak elérésében. A hedonista taposómalomból pedig úgy lehet kitörni, hogy sokat jótékonykodunk és pénzzel vagy önkénteskedéssel segítünk a kevésbé szerencséseknek. Azt kívánom mindenkinek, hamar érjen el arra az anyagi szintre, amikor már ilyen problémákon tud töprengeni.

Andi, a koppenhágai beépített ember ezt gondolja erről:

Nos. Az való igaz, hogy a dánok nemigen firtatják egymás „gazdagságát”, anyagi jólétét, mivel szinte mindenki anyagi jólétben él. Dániában egy egyszerű munkából élő ember is megengedheti magának, hogy évente min. kétszer elmenjen „nyaralni” (mondjuk egy síelés pl. Svédországban és egy nyaralás). Mondjuk a dánok szeretnek a saját országukban maradni, ha nyaralásról van szó, mert nagyon-nagyon sok család rendelkezik egy kis nyaralóval valahol, általában a tengerhez közel. Bár Dániában nem kell többet utaznod, mint 50 km-t és máris a tenger mellett vagy. :-)

A dánok szeretnek étteremben vacsorázni és ezt meg is teszik több alkalommal is egy héten, ha éppen nincs kedvük otthon főzőcskézni. Vagy felhívnak egy éttermet, megrendelik a kaját és elautóznak a megrendelt ételért.

Sokszor utaznak el - az anyagi jólétnek köszöhetően - hosszú hétvégére másik országba városlátogatásra. Rengetegen voltak például Budapesten is.

Ez a fajta jólét megengedi, hogy pl. szülőként ne kelljen aggódnod azon, ha a gyereknek kilyukadt a cipője és hirtelen venni kell egy másikat hónap végén vagy be kell fizetni valamit az iskolában, stb., stb.

Mindent egybevetve én úgy látom, hogy a dánoknak nemigen vannak anyagi gondjaik, éppen ezért nyugodt, kiegyensúlyozott az életvitelük.

Andi 17 évet húzott le a munkahelyén Budapesten, mielőtt Ålborgba költözött volna. Testvéreket, nagyon jó barátokat hagyott itthon. Dánia negyedik legnagyobb városát a maga 130.000-res lakosságával "halott városnak" érezte, ezért most Koppenhága a második otthona. Otthon érzi magát, rengeteg program közül választhat, csak az otthoniak hiányoznak, akikkel programozni lehet.

Folytatás a jövő héten.

Szeretnéd elolvasni az első részt? Itt megteheted. Itt pedig a másodikat.

Ha még többet szeretnél olvasni a boldogságról, nézd meg ezt a linkgyűjteményt.

Az Ezek a dánOK! blog korábban már járt Boldog dánok című budapesti kiállításon, amely pont a fenti kiadványon alapul. Nézd meg, mi volt róla a véleményem