Pebernødder - a legkönnyebb dán süti
Bántott a lelkiismeretem, amiért a múltkor negatív színben tüntettem fel a dán gasztronómiát. Cserébe elhatároztam, hogy megtanulok videót készíteni, és a legkönnyebb dán édességgel fogom kezdeni. Ez pedig a pebernødder.
Hozzávalók:
- 550 gr liszt
- 250 gr van/margarin
- 350 gr cukor (vagy kevesebb)
- 2 teáskanál szódabikarbóna (vagy sütøpor. Amit otthon találsz.)
- 1 tojás vagy 1 dl tejszín (tökmindegy)
- 1 teáskanál gyömbér
- 2 teáskanál fahéj
- 1 csapott kanál fehérbors (innen a süti neve)
- 1.5 teáskanál kardamom
Elkészítés:
Összekeverjük a margarint, a cukrot és a tejszínt vagy tojást. Hozzákeverjük a fūszereket, végül a lisztet és a szódabikarbónát.
Összegyūrjuk a tésztát. Ha túl lágy lenne, pihenhet kicsit a hūtøben. A tésztából ujjnyi kígyókat sodrunk, félcentis darabokra vágjuk øket.
200 fokos sütøben 10-12 perc alatt sül meg.
Vigyázat, ez a süti nem igazán puha, de teába mártogatni tökéletes és sokáig eláll.
Remélem, elkészítitek! �️�